Parodontologija stomatološke usluge Banja Luka 2023

Najbolje ocijenjeno zubne ljuskice stomatološka ordinacija: Konzervativna stomatologija je dio stomatologije koji se bavi oboljenjima samog zuba i obuhvata siroki spektar svakodnevnih intervencija. Najveći broj pacijenata dolazi kod stomatologa zbog liječenja karijesa, što je sastavni dio konzervativne stomatologije. U našoj ordinaciji koristimo najkvalitetnije materijale, eminentnih svjetskih proizvođača. Liječenje karijesa podrazumijeva potpuno uklanjanje karijesom razmekšanog tkiva te postavljanje visokoestetskih plombi, vraćajući zubu prirodan izgled. Pročitaj više detalji u https://drcavic.com/deciji-stomatolog-banjaluka/.

Trajnost: Vaši zubni implantati bi trebali trajati doživotno. Jednom kada se integrišu s kosti, ostat će na svom mjestu sve dok ste dobrog oralnog zdravlja. Pravilna oralna higijena ključna je da ostanu zdravi i jaki cijeli život. Tradicionalne opcije zamjene zuba kao što su zubni mostovi i proteze su mnogo manje izdržljive jer se oslanjaju samo na usisavanje, ljepilo ili preostale zube da ih drže na mjestu. Udobnost: Nadoknade zubnih implantata su udobnije za nošenje od tradicionalnih proteza i mostova. Neće dodatno opteretiti preostale zube niti će iritirati vaše desni. Vaša restauracija je sigurno pričvršćena za implantate u viličnoj kosti i neće zahtijevati adhezive ili druge proizvode da bi ih zadržali na mjestu.

Trake za izbeljivanje zuba će pomoći da se rešite mrlja na zubima. Ove trake su vrlo tanke, gotovo nevidljive i obložene su gelom za izbjeljivanje na bazi peroksida. Nosite ih nekoliko minuta dnevno tokom nedelju dana ili duže. Rezultati su vidljivi za samo nekoliko dana, a traju najmanje godinu dana. Rezultati sa trakicama nisu tako dramatični kao kod kompleta za izbjeljivanje, ali trake su jednostavne za korištenje i prilično pouzdane.

Odbacite dudu do 2 ili 3 godine: Postoji mnogo dobrih razloga da djetetu dozvolite da koristi dudu, ali dugoročno može uticati na to kako mu se zubi slažu. Takođe može promijeniti oblik usta. Razgovarajte sa svojim doktorom ako i dalje koristi dudu nakon 3 godine. Bebe se rađaju sa svim zubima – ne možete ih vidjeti jer su skrivene u desnima. Mliječni zubi počinju da se probijaju kroz desni oko 6. mjeseca, ali je važno započeti dobru oralnu njegu odojčadi i prije izbijanja prvog zuba. Iz zdravih desni nastaju zdravi zubi. Obrišite bebino desni mekom krpom za pranje nakon hranjenja. Ovo pomaže u uklanjanju bakterija koje mogu uzrokovati karijes.

Ako su vam zubi sivkasti, a ne žuti, izbjeljivanje neće uradi mnogo. Morat ćete potražiti metode za ispravljanje sijedih, što može uključivati restauracije na kavitetima. Za sijedu boju koju inače ne možete popraviti, možda ćete htjeti investirati u ljepljene zube ili fasete. Jedna uobičajena nuspojava izbjeljivanja zuba su osjetljivi zubi u 24 sata nakon što su vaši zubi bili izloženi gelu za izbjeljivanje. Možete uzeti lijek protiv bolova kao što je ibuprofen ako je osjetljivost prevelika.

Na sreću, postoje jednostavni načini da zubi budu jaki i zdravi od djetinjstva do starosti. Evo kako: Počnite sa djecom rano. Nakon što se prvi zub pojavi obično oko šest mjeseci, trebali biste započeti djetetovu stomatologiju. Zubi se mogu obrisati čistom, vlažnom krpom ili vrlo mekanom četkom. Otprilike sa 2 godine možete dopustiti djeci da sama probaju četkati – iako je važno nadzirati. Počnite rano i izbjegavajte da vaše dijete bude dio 50% djece između 12 i 15 godina koja imaju karijes.

U dječijoj i preventivnoj stomatologiji, važno je razvijati dobre navike njege zuba kod djece, poput pravilnog četkanja zubi i zdrave prehrane. Rani pregledi i intervencije mogu pomoći u otkrivanju i liječenju problema u ranim fazama, prije nego što se oni pogoršaju i postanu teško liječivi. Uz pravilnu njegu i redovite posjete stomatologu, djeca i odrasli mogu očuvati zdrave zube i osigurati dugoročno zdravlje usne šupljine. Pogledaj više informacije u https://drcavic.com/.